Уторак, 20. Фебруар 2018.
Latinica | Ћирилица
Medicolaser - иновативна рјешења за Ваше проблеме са видом - ваш ЛОГИЧАН избор - Medicolaser свијет здравих погледа - 0800 50 214 - СВЕ за ваше очи - хирургија ока, дијагностика очних обољења, оптика - 0800 50 214 - потпуно ласерско скидање диоптрије - 0800 50 214 - 15 година у у служби вашег вида - Medicolaser - свијет здравих погледа

Далековидост (хиперметропија)

Закажите се online

У нормалном оку зраке свјетла које потичу од објеката у даљини се фокусирају уз помоћ  рожњаче и релаксираног сочива на тачци јасног вида и на тај начин омогућавају чисту и оштру слику. Слика није јасна ако фокус није на ретини. 

У далековидом оку вид на близину се постиже акомодацијом, тј. способношћу ока да појача своју диоптријску снагу када се гледају блиски предмети.

Сочиво које се налази у оку је еластично и када се напне цилијарни мишић сочиво се испупчи и на тај начин појача његова преломна моћ. На тај начин се добија јасна слика блиског предмета на ретини.

Далековидост настаје када је око сувише кратко. Свјетлосне зраке из објеката који су у даљини се фокусирају иза ретине. За далеке објекте да би се видјели јасно око мора додатно да фокусира и на тај начин се далеки објекти виде јасно. За блиске објекте често нема довољне акомодационе снаге те се они не виде јасно. Ово постаје израженије како сочиво са годинама почиње да губи своју способност мјењања снаге (презбиопија) што доводи до тога да неки пацијенти не виде јасно ни на даљину.

Далековидост се коригује уз помоћ контактних сочива, наочарима и рефрактивним ласером.

Овако се појачава укупна преломна моћ ока и тако добива фокусирана слика на очном дну.