Уторак, 20. Фебруар 2018.
Latinica | Ћирилица
Medicolaser - иновативна рјешења за Ваше проблеме са видом - ваш ЛОГИЧАН избор - Medicolaser свијет здравих погледа - 0800 50 214 - СВЕ за ваше очи - хирургија ока, дијагностика очних обољења, оптика - 0800 50 214 - потпуно ласерско скидање диоптрије - 0800 50 214 - 15 година у у служби вашег вида - Medicolaser - свијет здравих погледа

Одређивање диоптрије

Закажите се online

Одређивање диоптрије (диоптријске снаге ока) представља важан дио општег офталмолошког прегледа. 

Диоптрија се мјери уз помоћ уређаја који се зову рефрактометар и кератометар или ручно прегледом који се зове скијаскопија.

На основу података добијених од уређаја и на основу офталмолошког прегледа испред ока пацијента се стављају одређена сочива различите снаге и покушава се добити што је могуће јаснији вид. 

Одређивање диоптрије је обично брз и једноставан процес.

Свакако, и за одређивање диоптрије је неопходно специфично знање кога уређаји као такви немају да би се избјегле грешке у преписивању корекције. Свакако, општи офталмолошки преглед омогућава да се открију учестала обољења ока која могу да доведу до губитка вида ако се на вријеме не открију. 

Одређивање диоптрије код дјеце је посебно захтјевно и тражи претходну припрему дјетета уз помоћ одговарајућих капи које опуштају цилијарни мишић који се налази унутар ока.


Диоптрија за читање се веома често одређује код пацијената старијих од 45 година. У основи се на диоптрију за даљину додаје одговарајући додатак за близину који иде од +0,75 до +3,5 диоптрија зависно од старости пацијента. Ово стање се зове презбиопија и узорковано је губитком промјене диоптрије природног сочива са старењем.