Уторак, 20. Фебруар 2018.
Latinica | Ћирилица
Medicolaser - иновативна рјешења за Ваше проблеме са видом - ваш ЛОГИЧАН избор - Medicolaser свијет здравих погледа - 0800 50 214 - СВЕ за ваше очи - хирургија ока, дијагностика очних обољења, оптика - 0800 50 214 - потпуно ласерско скидање диоптрије - 0800 50 214 - 15 година у у служби вашег вида - Medicolaser - свијет здравих погледа

YAG ласер

Закажите се online

YAG ласер се користи као фотодисруптор у офталмологији. Обично се користи за разбијање задебљале задње капсуле сочива и за прављење рупица на ирису код глаукома затвореног угла.
 
Задња капсула сочива је танка мембрана која остане у оку након успјешно урађене некомпликоване хирургије катаракте. Она служи као врећа у коју се ставља имплантирано сочиво. Некада се та мембрана замути што се зове секундарна катаракта.

Она се јаваља до 25% оперисаних пацијената.
 
Сама операција катаракте се ради тако што се након почетних инцизија одстрани предњи дио капсуле природног сочива и кроз настали отвор одстрани катаракта. Сочиво се на крају операције имплантира у престали дио капсуле, такозвану капсуларну врећу. 
 
Тај заостали дио капсуле се након неког времена замути у око 25% пацијената. То стање се зове секундарна катаракта, због тога што пацијент почиње да има исте симптоме као када је имао праву катаракту. 
 
Обично прво долази до полаганог снижавања видне оштрине, замућења вида, забљештења, нарочито када се гледа према сунцу и према фаровима возила током вожње ноћу. До забљештења долази када се свјетлост која је ушла у око одбија од раличита замућења у оптичком путу као што су напримјер катаракта и замућена задња капсула природног сочива. Секундарна катаракта се дијагностикује прилично једноставно током рутинског офталмолошког прегледа уз помоћ биомикроскопа. Много ју је лакше открити ако се прошире зенице. Задебљала капсула се види као бјеличаста мембрана различитог замућења која се налази иза имплантираног сочива. 
 
Третман се састоји у кориштењу ЈАГ ласера уз помоћ кога се уради задња капсулотомија и на тај начин поправи видна оштрина. ЈАГ ласер спада у групу фотодисруптора чије се дејство састоји у томе да прави мале експлозије на мјесту гдје је фокусиран. Тако, ако се ласер исфокусира на задебљалу задњу капсулу природног сочива она ће пући и на тај начин довести до несметаног проласка свјетла према ретини.
 
Сама процедура је безболна, не тражи никакву анестезију и повезана је са веома малим ризицима. Најчешћа непосредна компликација ЈАГ третмана је маркирање сочива ласером које настаје ако се ласер не фокусира на секундарну катаракту, већ на имплантирано сочиво. Након урађене ЈАГ ласерске капсулотомије постоји нешто већа стопа аблације ретине. Са савременим апаратима потребна је мања снага да се подере капсула при чему је фокусирање значајно прецизније тако да се може рећи је стопа компликација у паду. 
 
Након што прође дејство капи за ширење зеница пацијент обично осјети побољшање у видној оштрини и осјетљивости на контрасте. Побољшање вида код сваке особе зависи од тога колико је било раније замућење капсуле и да ли постоје неки други проблеми унутар ока. Најчешћи проблеми на оку који не дозвољавају поправак видне оштрине су макуларна дегенерација, промјене на очном дну повезане са дијабетесом и узнапредовали глауком.