Уторак, 20. Фебруар 2018.
Latinica | Ћирилица
Medicolaser - иновативна рјешења за Ваше проблеме са видом - ваш ЛОГИЧАН избор - Medicolaser свијет здравих погледа - 0800 50 214 - СВЕ за ваше очи - хирургија ока, дијагностика очних обољења, оптика - 0800 50 214 - потпуно ласерско скидање диоптрије - 0800 50 214 - 15 година у у служби вашег вида - Medicolaser - свијет здравих погледа

Флуоресцеинска ангиографија

Закажите се online

Сваки офталмолошки преглед подразумјева да се прегледа и очно дно. Оваквим прегледом се не може у детаље видјети шта се дешава са самим крвним судовима ока. Да би се таква информација добила користи се фундус камера. Фундус камера је напредан оптички инструмент који омогућава да се праве фотографије очног дна високог квалитета.
 
Добијене фотографије су у складу са савременим временом у дигиталном облику те се могу одмах видјети и обрађивати на рачунару. За обраду фотографија и прављење налаза се користи специјализовани софтвер прилагођен за офталмологију.


Сам преглед се изводи тако што се у вену убризга раствор флуоресцеина. Непосредно након убризгавања прави се серија фотографија са размаком од једне секунде током прве минуте прегледа. То се назива рана фаза ангиограма. Након тога се праве фотографије очног дна сваких петнаест секунди све до десетог минута претраге.
 
Сама претрага не боли нити је неугодна. Пацијенти прије прегледа треба да имају уредан крвни притисак. Такође треба провјерити да ли постоји склоност алергији на флуоресцеин.
 
Ова претрага је незамјењива у дијагнози дијабетичке ретинопатије, нарочито макуларног едема и одређивања раширености слабе прокрвљености очног дна. Такође, у дијагностици оклузија и тромбоза крвних судова ока ово је стандардна процедура као и у читавом низу макуларних обољења и обољења средње очне овојнице којима таква врста прегледа је неопходна да би се дошло до ваљане дијагнозе.


Захваљујући флуоресцеинској ангиографији или популарно названом ФАГ-у анализа промјена на очном дну је јако једноставна и омогућава да се брзо и адекватно да одговарајућа терапија.