Уторак, 20. Фебруар 2018.
Latinica | Ћирилица
Medicolaser - иновативна рјешења за Ваше проблеме са видом - ваш ЛОГИЧАН избор - Medicolaser свијет здравих погледа - 0800 50 214 - СВЕ за ваше очи - хирургија ока, дијагностика очних обољења, оптика - 0800 50 214 - потпуно ласерско скидање диоптрије - 0800 50 214 - 15 година у у служби вашег вида - Medicolaser - свијет здравих погледа

Аблација ретине

Закажите се online

Шта је мрежњача?
 
Мрежњача је танки слој нервног ткива унутар ока које је осјетљиво на свјетло. Ретина претвара свјетлост у нервни сигнал који онда путује ка мозгу. Неки је пореде са филмом у фотоапарату.
 
Шта је стакласто тијело?
 
Стакласто тијело је гел који испуњава највећи дио унутршњости ока. Са старењем, гел постаје течним и има тенденцију колабирања. Када се то деси стакласто тијело се одвоји од мрежњаче. Некада људи којима се то дешава виде свјетлаце и мрље пред очима. Одвајање стакластог тијела се јавља много чешће и прије у кратковидим очима. Такође ова појава се чешће јавља у очима која су имала повреду или упалу.
 
Шта је раздеротина мрежњаче?
 
Када се стакласто тијело одваја од мрежњаче, у неким очима то може довести до раздеротине ретине. Ове раздеротине су обично веома малене и налазе се на њеној периферији. Једини симптоми које раздеротина може дати су свјетлаци.
 
Било ко са свјетлацима пред очима или на наглом појавом нових замућења унутар ока треба да буде одмах прегледан од стране офталмолога. Офталмолог треба да пажљива тражи присуство ретиналног расцјепа.
 
Шта је аблација мрежњаче?
 
Аблација мрежњаче је раздвајање мрежњаче од зида ока. Ако постоји расцјеп мрежњаче течност из стакластог тијела може проћи кроз расцјеп и одвојити мрежњачу од зида ока. Како се течност све више скупља аблација постаје све већом и већом. Дио мрежњаче који има аблацијуј губи способност вида.
 
Који су симптоми одвајања ретине?
 
Многи људи примјете свјетлаце и мрље пред очима прије него што наступи аблација. Када се стање развије, некада се може примјетити постепено повећање тамне зоне пред оком. Неки људи то описују као застор који се намиче пред оком или као сјену која се налази испред ока. Губитак вида може наступити у било коме дијелу видног поља. Када аблација захвати централни дио мрежњаче или тачку јасног вида око ће избути способност да види фине детаље.
 
Ко може добити аблацију мрежњаче?
 
Скоро свако може добити аблацију мрежњаче. Ипак аблација је чешћа у појединим групама пацијената. То су првенствено кратковиди, људи преко 50 година, људи који су имали значајне повреде ока и пацијенти у чијој се породици већ јављали случајеви аблације мрежњаче.
 
Како се третирају раздеротине (расцјепи) и аблација мрежњаче?
 
Ретиналне раздеротина без аблације или са минималном аблацијом се третирају ласером или залеђивањем захваћеног подручја. Неке врсте ретиналних расцјепа не требају третман.
 
Већина аблација мрежњаче требају хируршки захват да би се ретина поново довела у анатомски нормални положај. Постоји више метода које се користе. Врста хирургије која се користи зависи од врсте и раширености аблације мрежњаче, као и од доступних технолошких могућности и одлуке хирурга како да третира стање.
 
Стављање силиконске траке око беоњаче је најчешћа операција аблације мрежњаче. У овој процедури, мора се третирати и рупа или расцјеп мрежњаче која је довела до овога стања. Течност која се налази испод мрежњаче се обично мора одстранити.
 
Пнеуматска ретинопексија је новији оперативни метод. Она није одговарајућа за све врсте аблације мрежњаче. У овој техници узрочни расцјеп се идентификује и третира, након чега се унутар ока убризга ваздух или други специјални гас. Гас држи ретину и нарочито подручје расцјепа мрежњаче уз зид ока.
 
Витректомија је друга хируршка метода за третирање неке типове одвајања мрежњале. Обично се користи за тешке облике аблације мрежњаче, као што су огромни расцјепи, постојање ожиљака на мрежњачи, присутвно крви унутар стакластог тијела и код оних аблација код којих други методи нису успјели.
 
Да ли ћу поново видјети након операције аблације мрежњаче?
 
Сматра се да користећи савремене методе 90% аблација мрежњаче се може успјешно третирати. Како аблација сама по себи оштећује мрежњачу већина људи након операције нема савршен вид.
 
Ако тачка јасног вида или макула (централни, најосјетљивији дио мрежњаче) није биле захваћена аблацијом мрежњаче око 65% таквих очију ће имати добар вид на близину, тј. моћи ће читати оперисаним оком. Ако је макула била захваћена тада способност вида финих детаља неће бити тако добра и само око 30% таквих пацијената ће моћи да чита користећи то око.