Уторак, 20. Фебруар 2018.
Latinica | Ћирилица
Medicolaser - иновативна рјешења за Ваше проблеме са видом - ваш ЛОГИЧАН избор - Medicolaser свијет здравих погледа - 0800 50 214 - СВЕ за ваше очи - хирургија ока, дијагностика очних обољења, оптика - 0800 50 214 - потпуно ласерско скидање диоптрије - 0800 50 214 - 15 година у у служби вашег вида - Medicolaser - свијет здравих погледа

Глауком

Закажите се online

Глауком је уз дијабетску ретинопатију водећи узрок спречивог сљепила у свијету. Захвата 1 - 2 % популације старије од 40 година. Како се ради о прогресивној болести циљ сваког успјешног третмана је да се болест што је могуће прије открије и да се на вријеме уведе одговарајућа терапија. 
 
Глауком је оптичка неуропатија која је често праћена повишењем очног притиска. Повишен очни притисак није синоним за глауком. Глауком је увијек праћен глаукомским промјенама у видном пољу.  Видно поље се графички може представити као острво вида у мору таме. Код глаукомских очију долази до постепеног и ненадокнадивог топљења овог острва.

Узрок  овоме је у пропадању нервних влакана које чине очни живац.
 
Очни живац је један од можданих живаца и састоји се од око два милиона нервних влакана.  Поједностављено он се може упоредити са каблом у коме има пуно жица. Код неконтролисаног глаукома сваким даном долази до нестајања нервних влакана.
 
То се манифестује у промјенама на очном дну, нарочиту у слоју нервних влакана и на самој глави очног живца на коме се јавља удубљење или екскавација.
 
Повишен ризик појаве глаукома се налази у старијој популацији, код црнаца, кратковидих људи и код оних људи који имају породичну склоност глаукому. Такође гојазност, пушење и нерегулисан високи крвни притисак могу да утичу на појаву болести. Сви ови фактори утичу на убрзану појаву атеросклерозе која је повезана са појавом глаукома.
 

Идеални скрининг популације би се састојао од прегледа један пута годишње свих особа старијих од 40 година и прегледа једном у 3 године здравих асимптоматских особа млађих од 40 година. Особе млађе од 40 година чији рођаци имају глауком би се требале контролисати један пута годишње.

 
Преглед сваког пацијента се мора састојати од следећих поступака:
 
  • Мјерење видне оштрине на даљину и близину, без корекције и са корекцијом
  • Биомикроскопски преглед предњег сегмента ока. Ако се сумња да постоји сужење иридокорнеалног угла обавезно се мора урадити гониоскопија
  • Биомикроскопски преглед очног дна након капања капи у очи. Преглед очног дна без мидријазе није оптималан. Преглед уз помоћ биомикроскопа је сада стандард у свијету пошто се може добити тродимензионална слика која је значајно квалитетнија од моно слике која се добија ако се користи директни офталмоскоп
  • Мјерење очног притиска.


Кабинет за глауком
Помоћи ћемо Вам да једноставно и успјешно сачувате ваш вид и онда када саме капи нису довољне 


 
др Иван Марјановић
офталмолог - глаукоматолог
 

назовите (051) 318 600 и закажите консултацију 

  
Из овога се види да се правилан преглед може урадити само ако се има одговарајућа опрема. Офталмолог не може знати много више од љекара друге специјалности без одговарајућих уређаја. Преписивање презбиопске корекције тј. наочара за вид на близину без комплетног очног прегледа може некада да доведе до трагичних превида.
 
Снижење очног притиска обично ставља под контролу даљи напредак болести. Ово је за сада једини ефикасан начин лијечења овог обољења.
 
Честа заблуда је да постоји нормалан очни притисак. Постоје само статистички нормалне вриједности. Вриједности преко 24 мм Хг представљају висок очни притисак.
 
Само оне вриједности очног притиска које заустављају даље пропадање видног поља су нормалне вриједности. Због тога је јако важно редовно радити налазе видног поља и поред тога што се приликом редовних контрола увијек нађу нормалне вриједности очног притиска.
 
Очни притисак се може снижавати у принципу било смањењем производње било олакшавањем отицања очне водице. Да би се то постигло могу се користити капи, ласерска хирургија очног угла и хируршка интервенција.
 
Обично је терапија првог избора давање антиглаукоматозних капи или ласерска трабекулопластика. Операција се обично ради када се на други начин не може снизити очни притисак. Студија Глауцома Ласер Триал (ГЛТ) је показала да је терапија ласером као иницијална терапија обично исто тако ефикасна као и терапија капима.
 
Ласерска трабекулопластика се обично ради код особа старијих од 40 година које не желе капати капи и код особа код којих терапија искључиво капима не даје задовољавајуће резултате. Сама интервенција није болна и ради се амбулантно. Прије интервенције се у око укапа пар капи апраклонидина и локалног анестетика. Након интервенције у око треба капати кортикостероидне капи током седам дана.
 
Компликације ласерске интервенције су ријетке. Некада се може десити крварење у очном углу током саме интервенције, али оно обично само од себе престане. Према ГЛТ у око 3% очију након интервенције дође до сталног скока очног притиска која тражи хируршки третман.
 
Да би се у потпуности видјели ефекти третмана треба да прође 6 седмица од третмана. 80% третираних очију има добро контролисан очни притисак годину дана након урађеног третмана. Остатак треба додатне капи да би се притисак држао на нормалној разини, а поменутих 3% треба даљњи хируршки третман.
 
Ласерска трабекулопластика је добра алтернатива регулисања очног притиска у пажљиво одабраних пацијената.