Уторак, 20. Фебруар 2018.
Latinica | Ћирилица
Medicolaser - иновативна рјешења за Ваше проблеме са видом - ваш ЛОГИЧАН избор - Medicolaser свијет здравих погледа - 0800 50 214 - СВЕ за ваше очи - хирургија ока, дијагностика очних обољења, оптика - 0800 50 214 - потпуно ласерско скидање диоптрије - 0800 50 214 - 15 година у у служби вашег вида - Medicolaser - свијет здравих погледа

Дијебетска ретинопатија

Закажите се online

Дијабетска ретинопатија је потенцијално осљепљујућа компликација дијабетеса која доводи  до оштећења мрежњаче. Око 50% пацијената који имају дијабетес имају одређени облик дијабетске ретинопатије.
 
У почетку пацијент обично не примјећује никакву промјену у своме виду. То је само привид јер стање може да се погорша и да озбиљно угрози вид.
 

 Правовременим третманом већина пацијената са узнапредовалом дијабетском ретинопатијом се може сачувати свој вид

 
Свим дијабетичарима се савјетује да барем ЈЕДНОМ ГОДИШЊЕ прегледају очно дно уз претходно ширење зеница.
 
Шта је мрежњача?
 
Мрежњача (ретина) је ткиво у оку осјетљиво на свјетлост. Када свјетлост уђе у око, ретина претвара свјетло у нервне сигнале. Ти сигнали онда иду кроз очни живац према мозгу. Без мрежњаче око није у стању да комуницира са мозгом. Без такве комуникације нема вида.    


 
 
 
Како дијабетска ретинопатија оштећује ретину?
 
Дијабетска ретинопатија настаје када шећерна болест  (дијабетес) оштети мале крвне судове мрежњаче (ретине). На самом почетку развоја болести већина људи не осјети никакву промјену на своме виду.
 
Код неких људи дође до стања које се зове едем макуле. Макула је дио ока који омогућава гледање финих детаља. То се дешава када се оштећени крвни судови пропуштају масти и течност у макулу. Изливена течност доводи до отока макуле што замагљује вид.
 
Како болест напредује долази до пролиферативног стадијума. Крхки, нови крвни судови урастају са површине мрежњаче у стакласто тијело. Без правовременог третмана ови нови крвни судови могу да крваре, доведу до замагљења вида и на крају да униште мрежњачу.
 
Које особе имају посебан ризик да добију ову компликацију?
 

Сви људи који имају дијабетес припадају ризичној групи

Значи ради се о обољелима од оба типа болести, и типа И (који се јавља у дјетињству) и типа ИИ (који се најчешће јавља у одраслом добу). Током трудноће, дијабетска ретинопатија такође може бити проблем за жене са дијабетесом. Препоручује се да све труднице које имају шећерну болест прегледају своје очно дно након ширења зеница свака три мјесеца. То је добар начин да се код таквих трудница на вријеме уоче промјене које треба третирати ласером.
 
Који су симптоми дијабетске ретинопатије?
 
Дијабетска ретинопатија обично нема раних упозоравајућих знакова. Некада, ако постоји едем макуле може да дође до замагљења вида. То се очитује као потешкоћа у читању или вожњи аутомобила. У неким случајевима сваким даном може да долази до све већег погоршања вида.
 
Нормалан вид
Иста слика како је
највјероватније види
обољели од
дијабетске ретинопатије
 
Када се нови крвни судови (неоваскуларизације) формирају на очном дну они могу да крваре и то крварење омета вид. Прва епизода крварења у око обично није озбиљна по вид. У већини случајева као посљедица прве епизоде ће остати само остаци крви у стакластом тијелу. Они се виде као лебдећа тјелашца или мрље унутар ока.
 
Прву епизоду крварења обично прати друга која се јавља неколико дана до неколико седмица касније. Изливена крв замагљује поново вид. У екстремним случајевима такво око је у стању само да разазна свјетло од таме. Некада ће требати да прођу мјесеци и године да се крв сама од себе ресорбује из унутрашњости ока. Некада, изливена крв се и не повуче из ока.
 
Крварење унутар ока се може јавити било када, чак и током сна!
 
Како се открива дијабетска ретинопатија?
 
Дијабетска ретинопатија се открива прегледом ока који врши очни љекар - офталмолог. Обично се састоји од следећих процедура:
 
  • Тест видне оштрине: пацијент чита на одређеној даљини знакове различите величине.
  • Ширење зеница: У око се укапају капи које шире зенице. Широке зенице омогућавају лакши и квалитетнији преглед мрежњаче. Након прегледа, вид на близину може бити замагљен током неколико сати.
  • Офталмоскопија: то је преглед када офталмолог гледа очно дно уз помоћ биомикроскопа и специјалне лупе коју ставља испред ока. Други начин прегледа је кориштење кациге за офталмоскопију и специјалних лупа.
  • Мјерење очног притиска: то је преглед којим се одређује притисак течности унутар ока. Повишен очни притисак може бити знак глаукома. Глауком се чешће јавља код људи са дијабетесом него код остатка популације.

Веома је важно по очување вида да офталмолог на вријеме открије ране знаке дијабетске ретинопатије као што су на примјер крвни судови који цуре, едем ретине (нарочито макуларног подручја), бијели депозити на мрежњачи итд. То су све знаци оштећења крвних судова.


 
Ако офталмолог посумља да имате макуларни едем можда ће тражити да се уради преглед који се зове флуоресцеинска ангиографија.
 
Током овог теста, боја која се зове флуоресцеин се убризга у вену. Потом се праве слике боје која пролази кроз крвне судове ока. Овим тестом доктор може да сазна који крвни судови пропуштају течност.
 
Како се лијечи дијабетска ретинопатија?
 
Постоје три врсте третмана дијабетске ретинопатије. То су ласерска хирургија, давање директно у око инхибитора ангиогенезе и витректомија. Чак и људи са узнапредовалом болести имају око 90% шансе да сачувају свој вид ако буду третирани прије него што мрежњача буде неповратно оштећена.
 
Хирургија ласером се користи за третман пролиферативне ретинопатије и макуларног едема.
 
Макуларни едем: хирургија ласером урађена на вријеме може да смањи могућност даљег губитка вида финих детаља. Некада је потребно да се хиругија ласером понови више пута да би се постигао одговарајући резултат.
 
Током хирургије офталмолог користи високо-енергетску свјетлост - ласер. Висока енергија "заварује" цуреће крвне судове. Ова процедура се зове фокални ласерски третман. У принципу, третаман може само да стабилизује постојећу видну оштрину. Ријетко када долази до побољшања вида.
 
Ретина прије третмана Ретина након третмана ласером
Пролиферативна ретинопатија: када се третирају узнапредовали облици дијабетске ретинопатије ласер се користи да се униште нови крвни судови - неоваскуларизације.
 
У овој процедури се раде хиљаде малих опекотина на периферији мрежњаче. Ово се зове панретинална фотокоагулација. Овакав третман обично доводи до повлачења абнормалних крвних судова. Последица третмана је дјеломични губитак периферног вида. То је цијена да би се сачувао остатак вида. Такође долази до благог смањења ноћног вида као и вида боја.
 
Панретинална фотокоагулација.
 
Ласер се усмјерава у око преко специјалног сочива. Током процедуре пацијент види бљескове зелене свјетлости.
 
Непосредно након третмана се не може возити аутомобил. Зенице ће остати раширеним следећих неколико сати.
 
Током остатка дана вид ће бити замагљен. Могуће да се јави и мало пецкање ока. То су све пролазни феномени.
 
Витректомија: ако у стакластом тијелу има пуно крви неопходна је операција одстрањивања крви из ока. Током ње се одстрањује замагљено стакласто тијело које се замјењује сланим раствором.
 
Студије показују да пацијенти који оперишу око одмах након великог крварења у око имају већу шансу да сачувају свој вид од оних пацијената који морају да чекају операцију.
 

Иако је витректомија обично веома успјешна она не лијечи дијабетску ретинопатију. Након поновног успостављања провидности унутар ока обично је неопходан ласерски третман којим ће се уништити абнормални крвни судови 

 
Шта пацијент са своје стране може да учини да сачува свој вид?
 
Очно дно након ширења зеница треба да се прегледа барем једном годишње. 
 
Добра контрола шећерне болести успорава учесталост и брзину појаве дијабетске ретинопатије. То се такође односи и на промјене на живцима и бубрезима. Свако је у стању да добро контролише ниво шећера у крви ако се придржава упутстава љекара.