Уторак, 20. Фебруар 2018.
Latinica | Ћирилица
Medicolaser - иновативна рјешења за Ваше проблеме са видом - ваш ЛОГИЧАН избор - Medicolaser свијет здравих погледа - 0800 50 214 - СВЕ за ваше очи - хирургија ока, дијагностика очних обољења, оптика - 0800 50 214 - потпуно ласерско скидање диоптрије - 0800 50 214 - 15 година у у служби вашег вида - Medicolaser - свијет здравих погледа

Катаракта - шта је то?

Закажите се online


назовите 051 318 600 да бисте се ријешили Вашег проблемаУвод
 
Катаракта је замагљење сочива које се налази у оку које може да доведе до замућења вида. Катаракта се чешће јавља код старијих људи тако да више од половине људи старијих од 65 година има катаракту.

У раној фази развоја катаракте јаче освјетљење може да смањи проблеме повезане са катарактом, али како болест напредује хирургија може да буде једино рјешење које може да помогне да се поправи вид.

Хирургија катаракте је прилично безбједна и дозвољава опоравак видне функције.
 
Шта је сочиво?
 
Сочиво је дио ока које омогућава да се свјетло фокусира на мрежњачи. Мрежњача је дио ока осјетљив на свјетлост. Из ретине иду видни сигнали путем очног живца према мозгу. Сочиво се налази иза дужице, обојеног дијела ока. Када фокусира сочиво мјења облик. Оно постаје испупченије када се гледа на близину и супротно када се гледа у даљину.
 
Шта је катаракта?
 
Сочиво чине углавном вода и бјеланчевине. Бјеланчевине су поредане на тај начин да омогућавају пролаз свјетла и његово фокусирање на очном дну. Некада неки од протеина почињу да се замућују у појединим подручјима сочива. Ово стање се зове катаракта. Током времена, катаракта постаје све израженијом и израженијом што чини гледање све тежим и тежим.
 
У принципу се још увијек не зна узрок катаракте. Научници сматрају да постоји више разлога, укључујући и факторе ризика као што су пушење и шећерна болест. Или се можда бјеланчевине у сочиву саме од себе мјењају током година.
 
Катаракта није заразно обољење и не преноси се са једног на друго око, иако се код многих људи развија катаракта на оба ока.
 
Који су симптоми катаракте?
 
Најчешћи симптоми катаракте су:
 
 • Замагљен и нејасан вид
 • Проблеми са осјетљењем, као нпр. засјењење које се јавља након гледања у фарове или распршење свјетла
 • Боје изгледају као да су испране
 • Двослике (овај симптом нестаје како се катаракта развија)
 • Честа потреба за промјеном сочива или наочара
 

Ови симптоми могу такође бити знак других очних обољења. Најбоље је ако имате било који од ових симптома да Вас прегледа ваш офталмолог.

 
На почетку развоја катаракте Ви обично не можете да примјетите било какву промјену у вашем виду. Катаракта се обично развија лагано, тако да се вид полако погоршава. Неки људи примјете да се њихов вид на близину одједном побољша. То је привремено стање због појачане способности преламања сочива које се мути. Вид ће се поново погоршати са даљњим напредовањем катаракте.
 
Које врсте катаракте постоје?
 
 • Катаракта повезана са старењем - већина катаракти припада овој групи
 • Конгенитална катаракта - неке бебе су рођене са катарактама које се развију током њиховог развоја или у раном дјетињству. Ове катаракте ако сметају виду морају бити оперативно одстрањене.
 • Секундарна катаракта - катаракта се чешће јавља код одређених обољења. Најчешће обољење код кога се јавља катаракта је шећерна болест (дијабетес). Развој катаракте је некада условљен кориштењем стероида.
 • Трауматска катаракта - катаракте се могу развити непосредно након или годинама након повреде ока.

Како се дијагностикује катаракта?
 
Да би дијагнстиковао катаракту ваш офталмолог треба да прегледа очно сочиво. Офталмолошки преглед обично обухвата:
 
 • Тест видне оштрине - пацијент чита одређене знакове на оптотипу. Оптотип је карта за испитивање оштрине вида.
 • Ширење зеница - зенице се шире уз помоћ капи. Ширење зеница омогућава офталмологу да види очно дно и да боље анализира друге проблеме на очима.
 • Мјерење очног притиска - ово је стандардна процедура током које се мјери притисак унутар ока. Повишен притисак може да буде знак глаукома.
 • Ваш офталмолог ће можда требати да уради и друге тестове да би могао да с успјехом одреди стање здравља Вашег ока.

Како се третира катаракта?
 
Током почетне катаракте вид се може поправити коришћењем јачих наочара, сочива или побољшаним осјвјетљавањем. Ако ни једна од ових мјера не помогне, хирургија је једини ефективни третман. Хирург одстрањује замагљено сочиво и замјењује га са вјештачким сочивом. Катракта се одстрањује само ако толико смета вашем виду да Вас онемогућује у свакодневним активностима.

На вама је да се одлучите када оперисати катаракту.

Ако се одлучите за хирургију треба да Вас оперише специјалиста офталмохирург. Ако имате катаракте у оба ока хирург их не може одстраните обе у исто вријеме. За другу катаракту је неопходна још једна операција.
 
Некада се катаракта мора одстранити чак иако Вам не смета. Катаракта некада не дозвољава довољно квалитетан преглед очног дна. Ако је на другом присутна нека болест очног дна, нпр. дијабетичка ретинопатија или дегенерација макуле повезана са старењем.
 
Да ли је хирургија катаракте успјешна?
 
Операција катаракте је једна од најчешћих операција. Зависно од метода операција то је такође и једна од најефективнијих и најсигурнијих операција. Више од 90% људи који оперишу катаракту имају побољшање вида након операције. Ипак, у неким случајевим Ваш вид може бити гори након операције.
 
Како се одстрањује катаракта?
 
Сочиво се налази унутар свога омотача које се зове капсула сочива. Постоје многобројне технике одстрањења сочива. Оне се дијеле у двије основне категорије:
 
 • Екстракапсуларна хиругија - хирург отвара предњи дио капсуле сочива и одстрањује сочиво при чему оставља задњи дио капсуле на мјесту. Сочиво се може одстранити механички из ока истискивањем или кориштењем ултразвука. Ултразвук претвара тврдо сочиво у течност која се лако онда може усистати кроз танку цјевчицу. Ова метода се зове факоемулзификација.
 • Интракапсуларна хиругија - читаво сочиво се одстрани, укључујући и капсулу. Екстракапсуларна хирургија увелико већ замјенила ову технику код нас. Ова метода у неким случајевима је ипак оправдана.

Ласери се за сада не користе за операцију катаракте. 
 
Шта се може узети у обзир као замјена за природно сочиво?
 
Сочиво је важно за фокусирање. Када се одстрани обично је потребно да се оно буде нечим замјењено. Постоје три врсте замјене за сочиво: интраокуларно сочиво (ИОЛ), контактно сочиво и начаре. Данас се већина људи одлучује за интраокуларно сочиво, јер оно омогућава најбоље видне резултате.
 
Интраокуларно сочиво
 
То је чисто, пластично сочиво које се ставља у око током хирургије катаракте. Оно не тражи никакву његу након уграђивања. Са уграђеним сочивом ви ћете имати бољи вид и нећете осјећати или нити видјети ново сочиво. Неким људима сочиво се не може уградити пошто су алергични на њих, грађа њиховог ока није погодна за уграђивање сочива или имају неку другу очну болест.
 
Контактна сочива
 
Људи којима се не угради сочиво често се одлучују за контактна сочива. За сва контактна сочива веома је важно да се поштују упутства за чишћење и одржавање сочива.
 
Наочаре
 
Неки људи не желе да користе контактна сочива или су преосјетљиви на њих. За њих су наочаре најбољи избор. Наочаре за корекцију вида након операције катаракте се разликују од обичних наочара. Оне увећавају предмете који се гледају за 20 до 35 процената. Због тога чине тежим процјену удаљености предмета и могу да искривљеног вида. Све док се не привикнете на ове промјене морате да будете опрезни како се не бисте повриједили.
 
Шта се ради прије хирургије?
 
Прије операције офталмолог мора да уради још неке претраге. То су тестови мјерења закривљености рожњаче и дужине ока. Ово даје важне податке за израчунавање правилне јачине и правилне врсте интраокуларног сочива. Други претраге служе да се утврди стање здравља мрежњаче и као путоказ за хирургију.
 
Мишљење интернисте о вашем општем здравственом стању је неопходно. Интерниста треба да да пристанак да сте здравствено способни да се подвргнете операцији у локалној или општој анестезији. Већина пацијената се оперише у локалној анестезији. Ако се оперишете у општој анестезији неопходно је и мишљење анестезиолога.
 
Шта се ради након хиругије?
 
Пацијент након операције иде кући и долази сутрадан на контролу.

Нормално је да осјећате гребање, одебљале капке и благу неугодност непосредно након хирургије катаракте. Уобичајено је и сузење. У већини случајева треба око 6 седмица да се у потпуности опоравите од операције.
 
Ако осјећате неугодност офталмолог Вам може преписати средство против болова (које није на бази ацетилсалицилне киселине пошто аспирин може изазвати крварење). Обично након пар дана бол у оку и околини ока нестане.
 
Контроле се обављају према мишљењу офталмолога. Обично се препишу капи које се капају извјесно вријеме након отпуштања из болнице. Оне помажу зарастање и смањују ризик инфекције и упале ока. Неколико дана након операције може да дође до пролазног скока притиска унутар ока. Ово стање се третира капима и таблетама и обично је пролазног карактера.
 
Компликације након успјешне хирургије катаракте су ријетке, али се ипак могу јавити. Ту спадају инфекција, крварење, висок очни притисак, упала (бол, црвенило, оток) и аблација ретине. Ако се одмах јавите љекару ове компликације се могу лијечити.
 
Неки од симптома говоре да је неопходан неодложан третман. Ако вам се јави неуобичајен бол, губитак вида и свјетлаци пред очима одмах се јавите љекару.
 
Када ће мој вид поново бити нормалан?
 
Након хирургије можете читати или гледати телевизију. Ипак ћете видјети замагљено. Оперисаном оку треба времена да се опорави. Такође, треба да се привикнете да гледате на оперисано око, нарочито ако и друго око има катаракту. Ваш офталмолог може да вам сугерише како да коригујете Ваш вид.
 
Колико времена ће проћи прије него што поново будете могли да видите нормално зависи од вида на другом оку, од сочива које вам је уграђено и вида прије хирургије. Са интраокуларним сочивом, нпр. може се примјетити да је вид помало плавкаст и да након што сте били на јаком свјетлу све изгледа црвено током неколико сати. Не треба пуно времена да се привикнете на ове промјене.
 
Шта је то Cataracta secundaria?
Код неких пацијената више мјесеци након операције дође до појаве тзв. секундарне катаракте. Ту се пади о замућењу и задебљању задњег дијела капсуле сочива (он је остао у оку након операције). Секундарна катаракта се третира кориштењем YAG ласера. Ово је безболна процедура и ради се амбулантно.