Уторак, 20. Фебруар 2018.
Latinica | Ћирилица
Medicolaser - иновативна рјешења за Ваше проблеме са видом - ваш ЛОГИЧАН избор - Medicolaser свијет здравих погледа - 0800 50 214 - СВЕ за ваше очи - хирургија ока, дијагностика очних обољења, оптика - 0800 50 214 - потпуно ласерско скидање диоптрије - 0800 50 214 - 15 година у у служби вашег вида - Medicolaser - свијет здравих погледа

Презбиопија

Закажите се online

Презбиопија представља губитак моћи акомодације ока узрокована губитком еластичности природног сочива са годинама живота.


Presbymax - ласерски приступ рјешавању презбиопијеДјеловањем цилијарног мишића
природно сочиво мјење своју закривљеност и самим тим појачава своју диоптријску снагу како би се могли јасно видјети блиски објекти. Како са годинама природно сочиво постаје све тврше и тврђе тако се смањује и амплитуда акомодације.

У доби од око 45 година, особа којој не треба корекција за даљину више не може конфорно да чита са даљине од 30 cm па да би јасно видјела одаљава текст. 

Опсег губитка акомодације се појачава до доби до 65 година када се акомодација у потпуности изгуби. Због тога се наочаре за читање мјењају сваких  3 - 5 година како би се компензовао тај губитак. 

Кратковиде особе ће касније морати да пођу да користе наочаре за читање, под условом да скину своју корекцију за даљину. 

Како се јавља склероза сочива која претходи катаракти тако долази до појачања диоптријске снаге природног сочива. Због тога се дешава да старије особе одједном могу да читају и да им више не требају наочаре за близину.

Далековидим особама се потреба да носе наочаре за близину јавља раније пошто оне морају додатно да акомодирају да би видјеле јасно предмете који се налазе далеко. Са годинама далековиде особе неће имати довљан остатак акомодације како би видјеле јасно на даљину па ће морати да користе плус корекцију и за стално ношење.

Презбиопија се у основи коригује наочарама. У самом почетку презбиопије долази довољно је савјетовати пацијента да користи јаче освјетљење. Касније су наочаре нопходне и представљају додатак плус диоптрије на диоптрију за даљину почевши од +0,75 до 3,5 диоптрија додатка зависно од старости пацијента.

Тако на пријемер особа од 50 година са корекцијом на даљину од +1 диоптрије обично треба додатак од 1,25 диоптрије што укупно значи корекцију од 2,25 диоптрије (1 + 1,25 додатка).

Овај додатак може да буде у једним наочарама када треба мјењати наочаре или се користе мултифокална стакла у којима су све ове диоптрије садржане.


Presbymaxласерски приступ рјешавању презбиопије